Pojďte s námi objevit 4 stálice letní sicilské kuchyně – recepty, které zvládnete i se surovinami dostupnými v Čechách. Dobrou chuť!

Těstoviny se salátem

 Na přípravu potřebujete podlouhlý, takzvaný římský salát.

Na přípravu potřebujete podlouhlý, takzvaný římský salát.

Co budete potřebovat?

Hlávku nebo dvě římského salátu (takový ten dlouhý)

Dlouhé těstoviny (špagety, bucatini nebo linguine)

Sůl

Olivový olej (čím lepší, tím lepší)

Parmazán

Případně i čili papričku nebo černý pepř

Jedná se o velice jednoduchý, levný a zároveň vynikající recept na těstoviny. Je to recept sicilských babiček, který budete marně hledat v kuchařkách nebo restauracích – na to je až příliš obyčejný. Obzvláště v létě oceníte, že je nejen nenáročný ale i lehký. Jelikož obsahuje jen minimum ingrediencí, musí být všechny co nejvyšší kvality. To znamená, že těstoviny by měly být z tvrdé pšenice, parmazán vcelku (ruce pryč od nastrouhaných příšerností, kde najdete víc škrobu než sýra) a olej extra vergine viz. článek „Jak poznat dobrý olivový olej“.

Jak na to?

Do většího hrnce nelijte vodu a vydatně ji osolte. Ve dřezu důkladně omyjte list po listu a hoďte je do vody. Přiklopte a vařte do měkka (cca 20-30 minut).

Po uvaření listy z vody vytáhněte a dejte je do větší mísy. Do ještě vroucí vody dejte vařit těstoviny dokud nebudou pěkně al dente (osobně nikdy nehlídám čas, ale pravidelně míchám a ochutnávám).

V mezičase salát trochu pokrájejte – obvykle ještě trochu pustí vodu, kterou slijte.

Sceďte těstoviny a přidejte je k salátu. Vše hojně zalijte olivovým olejem a promíchejte.

Na stůl můžete připravit i čili papričku, pepř a parmazán se struhadlem – každý ať si na talíři těstoviny dochutí podle svého.

Obdobným způsobem lze těstoviny připravit i s květákem či brokolicí s tím rozdílem, že s květákem a s brokolicí se lépe hodí drobné těstoviny, např. ditalini.

Těstoviny s brokolicí

Těstoviny s brokolicí

Salát Pantesca

Jmenuje se po sopečném ostrůvku Pantelleria ve Středozemním moři, který se nachází blíž Tunisku, než k Sicílii. Představuje syté, rychlé a strašně žravé jídlo, které oceníte zejména v létě – není problém si ho vzít s sebou k vodě nebo na výlet.

Salát pantesca - verze s olivami

Salát pantesca – verze s olivami

Co budete potřebovat?

Brambory

Co nejchutnější rajčátka

Červenou cibulku

Kapary v soli

Olej

Ocet z červeného vína

Sůl

Oregano

Jak na to?

Brambory uvařte ve šlupce a nechte trochu vychladnout. Nakrájejte je spolu s rajčátky a cibulí do mísy (cibuli je dobré nakrájet zvlášť a proprat vodou, ztratí tak část své cibulovité štiplavosti).

Properte co nejlépe kapary (množství závisí podle chuti, s kilem brambor jich může být i hrst a víc). Posolte a nadrolte trochu oregana. Nakonec vše zalijte olivovým olejem a přidejte octa podle chuti. Pak už jen potřebujete pořádnou lžíci a hurá na to!

Kapary

Kaparovník roste na Sicílii v podstatě všude. Je to rostlinka, která se vyloženě vyžívá v různých zdech a skalách – svými kořeny se umí zachytit i v té nejmenší škvíře. Proto je také jedním z nejhorších škůdců všech kamenných památek a noční můrou archeologů.

Kaparovník - kapary jsou poupata této rostilny

Kaparovník – kapary jsou poupata této rostilny

Kapara je vlastně poupě kaparovníku. Sbírají se, dokud jsou ještě pevně zavinutá. Kromě poupat se na Sicílii můžete setkat i s plody, které se nazývají cucunce (čti: kukunče) a vypadají trochu jako olivy se stopkou. Krom toho, že jsou, stejně jako kapary, vynikající jako pikantní zobání k drinkům, se o nich tvrdí, že mají i silné afrodiziakální účinky.

Plody kaparovníku

Plody kaparovníku

Kapary v soli

Kapary v soli

Nejvyhlášenější jsou kapary z Liparských ostrovů a to především ze Saliny. Balíček na místě vyjde na cca 4-5 eur. Platí, že čím menší jsou poupata, tím chutnější jsou. V Čechách se obvykle prodávají kapary jen ve skleničce v nálevu, nicméně ty solené mají hned několik výhod a proto po nich skočte, jakmile je potkáte. V první řadě je jednoduché si je přivést ve větším množství jako suvenýr, protože skoro nic neváží a nikde se vám nemá co rozlít. A pak, vydrží neomezeně dlouho – sůl totiž funguje jako dokonalý konzervant. V neposlední řadě je sůl, na rozdíl od různých nálevů, chuťově neutrální a po omytí na jazyku cítíte jen to, co máte.

Grilované papriky

Co budete potřebovat?

Papriky (úplně nejlepší jsou takové ty macaté, vícebarevné)

Ideální papriky ke grilování

Ideální papriky ke grilování

Plotýnku nebo grilovací pánvičku

Olej

Česnek

Sůl

Mátu

Citron

Jak na to?

Rozpalte plotýnku/gril a položte na něj celé, omyté papriky. Důležité je, aby nebyly pokrájené, protože jinak se voda vypaří, paprika seschne a pořádně se neupeče – zásadní je tedy opékat je vcelku. Postupně je opečte ze všech stran – slupka by měla černat a snadno se odlupovat. Opečené papriky dávejte na mísu a nechte vychladnout.

Opečená paprika

Opečená paprika

Nakrájejte na drobno česnek (množství podle chuti) a nasekejte pár lístků máty (není nezbytná ale dává paprikám další rozměr).

Až budou papriky vychladlé do té míry, že si o ně nespálíte prsty, můžete se pustit do nejotravnější části přípravy – loupání slupky. Já to dělám pod čůrkem tekoucí vody, protože se spálené kousky lepí na prsty a nebaví mě spotřebovat na každou papriku několik ubrousků. Papriku roztrhněte, vyndejte vnitřek, opláchněte semínka a sloupněte co jde ze slupky. Očištěnou papriku natrhejte na cca 1 cm široké proužky, které dáte do mísy. Když je doloupáno, zceďte přebytečnou šťávu/vodu, přidejte trochu soli, česnek, mátu a olivový olej a vše šoupněte do ledničky.

Hotové grilované papriky

Hotové grilované papriky

Podávejte vychlazené, pokapané čerstvou citronovou šťávou a s chlebem.

Základní příprava masa

Klienti se mně pravidelně ptají na typické sicilské kořenící směsi na maso. Na to existuje jen jedna odpověď: žádné neexistují. Příprava masa na jihu je naprosto minimalistická a základ tvoří dobré, nemražené maso, většinou nakrájené na tenké plátky (centimetrové stejky tu moc neletí). Jediná ochucovadla, která se používají jsou sůl a olivový olej. Občas pak také oregano a vinný ocet. Několikrát jsem se také setkala i s použitím rozmarýnu či šalvěje (vždy čerstvé) ale to představuje naprosto mizivé množství případů a spadá to spíš do „kreativní“ kuchyně.

Cosi, co by bylo možné nazvat „kořenící směsí“, najdete pouze v nejfrekventovanějších turistických letoviscích jako je třeba Taormina – hádejte proč? 🙂

K masu se nepodává příloha, protože se podává po prvním chodu, který obvykle představují těstoviny nebo rizoto a jí se zeleninovým salátem a s chlebem.