Malý a velice stručný průvodce sicilskými víny

Vinařství na Sicílii přišlo patrně už s Řeky, někdy v 8. století p. n. l., od té doby se košatilo a vyvíjelo až do dnešní podoby. Je prakticky nemožné obsáhnout v jednom článku všechny místní odrůdy a způsoby výroby. Rozmanitost je ohromující. Řekněme si tedy jen něco málo o nejčastějších odrůdách révy a o typech vín, která jsou na ostrově k mání.

Místní a importované odrůdy Sicilského vína

Když to vezmeme podle abecedy, máme na Sicílii následujících 19 odrůd (kromě dalších, běžně pěstovaných i jinde v Evropě a ve světě):

  • Albanallo
  • Alicante
  • Ansonica, neboli Insolia
  • Carricante
  • Catarratto bílé
  • Korintské černé (Corinto nero)
  • Damaschino
  • Frappato
  • Grecanico dorato (Zlaté Grecanico)
  • Grillo
  • Malvasia di Lipari
  • Minnella bianca
  • Moscato bianco
  • Moscato d’Alessandria neboli Zibibbo
  • Nerello Cappuccio
  • Nerello Mascalese
  • Nero d’Avola (Černé Avolské)
  • Nocera
  • Perricone

Jak vidíte, je co ochutnávat. V praxi se ovšem setkáte jen s polovinou z nich (tučně zvýrazněné). Narazit poté na čistou podobu některých z nich (minella, damaschino, nocera či alicante), vyžaduje nefalšovanou detektivní práci. Kromě výše zmíněných odrůd jich je na ostrově původních dalších 28, které ale tvoří jen nepatrnou část produkce, část z nich je dokonce ohrožena vyhynutím. Odborníci jsou navíc toho názoru, že další minimálně desítka druhů révy ještě nebyla identifikovaná.

Kromě těchto odrůd se na Sicílii běžně setkáte i s následujícími stálicemi vinařského nebe:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Syrah
  • Chardonnay

Na sicilském trhu se také objevují i místní tradiční blendy:

  • Etna Rosso – Nerello Cappuccio + Nerello Mascalese
  • Etna Bianco – Cataratto + Caricante + (Minella)
  • Cerasuolo di Vittoria – Frappato + Nero d’Avola

V posledních letech někteří vinaři začali experimentovat i s odrůdami pro Sicílii jinak naprosto netypickými jako je třeba Ryzlink či Tramín a výsledky jsou více než příjemné.

Bílá vína sicilská vína

Bílá sicilská vína jsou plná slunce a chutí. Jen těžko byste hledali vyloženě suché, chuťově lineární bílé víno – naprostá většina z nich ve vašich ústech způsobí explozi ovocných a květinových chutí. V rámci cukru by se v drtivé většině zařadily mezi polosuchá vína. Nejslabší z nich začínají na 12%, výjimkou ale nejsou i 14% mazlíci. Nejběžnějšími zástupci jsou uhlazená Insolia, charakterní Cataratto a veselé Grillo.

Co se týká ceny, dobré bílé víno lze sehnat od 8 EUR.

Červená vína sicilská vína

Přítomnost Etny a vulkanické půdy dává červeným vínům širší rozměr. Kromě lesními plody provoněná vína Nero d’Avola, pěstovaná po celé Sicílii, narazíte i na supersuché a ušlechtilé Cabernety z Etny, nebo si dáte odlehčené ale o to elegantnější Nerello Mascalese pěstované tamtéž.

Kvalitní červené víno lze sehnat od 6 EUR.

Růžová vína

Růžová sicilská vína jsou jedinou kategorií, ve které jsem zatím neobjevila zástupce na patřičné úrovni. Je možné, že někde je a slíbit můžu jen to, že si ho dřív nebo později najdu. Prozatím ale řekněme, že Sicílie není „zemí zaslíbenou“ pro tento typ vín.

Muškáty

Mezi nejstarší rozeznané odrůdy na světě se řadí právě Moscato bianco, pěstované v okolí Syrakus. Dodnes ho tam vyrábí a vůbec se není čemu divit, že si jej Římští císaři nechávali posílat s ozbrojeným doprovodem přes půl Itálie. Moscato bianco se často vyskytuje i v suchém provedení a musím říct, že mě v této podobě učaroval.

Mezi muškáty by snad šly zařadit i suché verze jinak tradičních slámových vín Zibibba a Malvasie, které sice nejsou k dostání tak snadno, ale námaha s jejich sháněním se stokrát vyplatí.

Chutný muškát je možné koupit od cca 12 EUR.

Slámová vína, neboli passita

Tato sicilská vína představují to nejkrásnější, co může ostrov nabídnout. Ty nejlepší z nich jsou doslova koncentrátem vůně dokonale uzrálých hroznů a chutí slunce, která je jen podtržena i jejich typickou třpytivě zlatou barvou. Tento typ vína na Sicílii přišel spolu s Araby, kteří sem dovezli jak odrůdu Alexandrijský muškát, tak i jejich gusto pro sladké a ještě sladší.

Nejslavnějším a nejkouzelnějším slámovým vínem je Passito di Pantelleria, víno pocházející z malinkého sopečného ostrůvku mezi Tuniskem a Sicílií, kde panuje naprosto jedinečné klima, jenž umožňuje dostat ze zdejší půdy to nejlepší.

Dalším, snad stejně skvělým zástupcem této kategorie, je pak Malvasia di Lipari, víno pěstované hlavně na ostrově Salina, který je součástí Liparských ostrovů.

Dobré passito či Malvasia se dá pořídit od 18 EUR.

Vína Marsalského typu

Poslední ale nikoli méně důležitou skupinou jsou vína marsalského typu, která lze asi nejlépe přirovnat k portskému – jedná se tedy o vína fortifikovaná. Jak už název napovídá, vyrábí se hlavně kolem města Marsala na západní Sicílii. Sama o sobě představují množství skupin a podskupin, které je charakterizují.

Základní dělení můžeme načrtnout zhruba takto:

Podle cukru:

– sladká

– polosladká

– suchá

Podle barvy:

– zlatá

– jantarová

– rubínová

Podle stáří:

– Fine (zrání min. 2 roky)

– Superiore (zrání min. roky)

– Superiore Riserva (zrání min. 4 roky)

– Vergine (zrání min. 5 let)

– Vergine Riserva (zrání min. 10 let)

Nejstarší tradici výroby má vinařství Florio, nicméně ve městě a jeho nejbližším okolí najdete nejméně desítku dalších vinařství, které se výrobou Marsaly zabývají.

Dobré marsalské se dá pořídit od 10 EUR.